Kategoriler
Tavsiye Siteler
Son Yazılar
Son yorumlar
5 yıl önce root1 root1 tarafından yazıldı, 95 kez okundu ve hakkında hiç yorum yapılmadı.

Vitaminler ve Sağlığa Faydaları

A Vitamininin sağlığa genel faydası: Sağlıklı hücre ve doku gelişimi göz sağlığı, enfeksiyonla savaş, diş ve kemik gelişimi.

Eksikliğinde görülen hastalıklar: Gece körlüğü, enfeksiyonlara yatkınlık, kuru deri ve tat alma duyusunda azalma, yorgunluk, gözyaşı kuruluğu, diş ve dişeti bozuklukları, büyüme geriliği.

En çok bulunduğu besinler: Karaciğer, Ciğer, kırmızı et, ton balığı, balıkyağı, balık yumurtası, süt (Yazın taze ot yiyen ineğin sütünde daha fazladır), tereyağı, tavuk, yumurta sarısı, yoğurt, peynir,patates, havuç, ıspanak, kuru kaysı, brokoli, portakal, domates, Şeftali, kıvırcık salata, kuşkonmaz, maydanoz, kereviz, yabani hindiba, marul erik, şalgam yaprağından günlük ihtiyacımız karşılanır.

C Vitaminin sağlığa genel faydası: Sindirim sisteminde demir emiliminin hızlanması, sağlıklı diş ve diş etleri, kemikler ve kasların dayanımı, yara iyileşmesi, enfeksiyonlar ile savaş, vücut hücrelerini koruyan kuvvetli antioksidan etkisi.

Eksikliğinde görülen hastalıklar: Sağlıksız diş ve dişetleri,eklem rahatsızlıkları, yara ve kırıkların yavaş iyileşmesi, iştah kaybı, kaslarda güçsüzlük, cilt kanamaları, anemi, sindirim bozuklukları.

DİKKAT: C vitamini Uzun süre ile yüksek dozlarda kullanılması böbrek taşlarının oluşumuna neden olabilir. Böbrek Hastalarının, C Vitamini kullanmaması gereklidir. Akyuvarların mikrop öldürücü etkisini azaltabilir ayrıca demir mineralinin vücutta aşırı miktarlarda birikmesine neden olabilir.

En çok bulunduğu besinler: Portakal, greyfurt,çilek, kivi, brokkoli, biber.

D Vitamininin sağlığa genel faydası: Kalsiyum ve fosforun sindirim sisteminden emilimini sağlar. Böbreklerden kalsiyum kaybını önler, sağlıklı sinir sistemi ve normal kalp fonksiyonlarının devamlılığında rol alır.

Eksiklğinde görülen hastalıklar: Kemik bozukluğu, diş bozuklukları, kemiklerin sertliğini yitirmesi, kas zayıflığı, yetersiz kalsiyum emilimi, böbreklerde fosfor retansiyonu. Kansızlık Yorgunluk, iştahsızlık, baş dönmesi olur. İnek sütü demir emilimini olumlu yönde etkilemediği için kansızlık olasılığı artar.

En çok bulunduğu besinler: Karaciğer, dalak, diğer organ etleri, yumurta, pekmez, üzüm, kuru meyveler, yeşil sebzeler, kuru baklagiller, fındık, fıstık, ıspanak (ancak emilimi azdır), mercimek. Kuru fasulye, kuru bezelye,buğday, yulaf, kuru erik gibi. Portakal, domates, muz, havuç, çavdar, bal, şalgam, kerevizde bulunur.

E Vitamininin sağlığa genel faydası: Kırmızı kan hücreleri de dahil olmak üzere tüm vücut hücrelerini koruyan kuvvetli antioksidan etkisi, doymamış yağ asitlerini oksijenin hasar verici etkisine karşı koruma.

Eksikliğinde görülen hastalıklar: Kırmızı kan hücresi yıkımı, üreme sistemi bozukluğu, cinsel güç kaybı, kaslarda yağ depolanması, kalp ve diğer kaslarda bozulma, cilt kuruluğu.

En çok bulunduğu besinler: Hayvansal ve bitkisel yiyeceklerin çoğunda bulunur. Yonca, ıspanak vb. Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, balıklar, soya fasülyesi yağı, fındık, ceviz, domates, havuç gibi gıdalarda bulunur.

B1 Vitaminin sağlığa genel faydası: Vücudun enerji üretimi için gerekli metabolik döngüde anahtar rolü, Karbonhidrat sindirimine yardımcılık ,sinir sistemi, kas ve kalbin normal fonksiyonu için gereklilik, iştahı düzenleme,büyüme ve kas dokusunu arttırma.

Eksikliğinde görülen hastalıklar: İştah kaybı, yorgunluk, felç, sinir sistemi duyarlılığı, kilo kaybı, ağrı, depresyon, sersemlik hali, kabızlık, sindirim sistemi problemleri.

En çok bulunduğu besinler: sakatat, tahıl, balık, fındık, kuru fasulye, ıspanak, karnabahar, avokado, yulaf ezmesi.

B6 Vitaminin sağlığa faydası: Aminoasit yapım ve yıkımı, mekanizması, antikorların oluşumu, vücuttaki sıvı fazlasının uzaklaştırılması, sağlıklı cilt devamlılığı rolü.

Eksikliğinde görülen hastalıklar: Sinirlilik,cilt hastalıkları, Kas zayıflığı, anemi, ağız içi hastalıkları, kol ve bacaklarda kramplar, saç dökülmesi, yavaş öğrenme,vücutta su tutulması.

En çok bulunduğu besinler: Muz, somon balığı, tavuk, hindi, patates, sığır eti, kavun ıspanak

B12 Vitaminin sağlığa faydası: Folik asit ile birlikte kırmızı kan hücresi yapımı ve aneminin önlenmesi, sinirlerin normal gelişimi, sağlıklı sinir sistemi devamlılığı, kalsiyum emilimi yoluyla çocukların büyümesinin hızlandırılması.

Eksikliğinde görülen hastalıklar: Anemi, iştahsızlık, çocuklarda büyüme gecikmesi, yorgunluk, sinirlilik, depresyon.

En çok bulunduğu besinler: Yulaf ezmesi, sığır eti, ton balığı, tavuk, hindi, süt, yoğurt, mozzarella peyniri, balık.

FOLİK ASİT sağlığa faydası: Sağlıklı kırmızı kan hücresi yapımı, sağlıklı hücre yapımı (özellikle gebelik süresince ve sindirim sisteminde) rol oynar.

Eksikliğinde görülen hastalıklar: Sindirim sistemi hastalıkları, anemi, vitamin B12 eksikliği.

En çok bulunduğu besinler: Yulaf ezmesi, ıspanak, mercimek, kuşkonmaz, portakal, nohut, barbunya, ekmek, pirinç, makarna.

K Vitaminin sağlığa faydası: Atardamar ve toplardamarların sağlığı için önemlidir. K ve P vitaminleri damarlarda kolestrolün birikmesine ve damarların sertleşmesine engel olur.

Eksikliğinde görülen hastalıklar: dolaşım sistemi bozuklukları, damar sertliği, tansiyon

En çok bulunduğu besinler: Limon, portakal, özellikle kabuklarında Ispanak, greyfurt, yeşil fasulye, çimlendirilmiş buğday, karpuz kavun, lahana, bezelye, patates, soğanda bu vitamin bulunur.

P Vitaminin sağlığa faydası: Enerji metabolizmasında enzimlere yardımcıdır.Tüm hücrelerde, sinir ve sindirim sisteminde, yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde gereklidir. İştah arttırıcı etkisi vardır. Enfeksiyonlara karşı bedeni korur.

Eksikliğinde görülen hastalıklar: Sinir ve sindirim sistemi bozuklukları ve Eklemlerde şişme, ağrı, denge kaybı, kalp yetmezliği görülür.Çabuk yorulma, çabuk öfkelenme, asabiyet unutkanlılık, kaslarda ve baldırlarda ağrı, kramp, sık kalp atışı, bacaklarda şişme, çocuk seslerine katlanamama, iştahsızlık, yorgunluğa rağmen uyuyamama, kabızlık, baş ağrısı. Aşırı eksikliğinde ise, beriberi (gece körlüğü) hastalığı görülür. Tahıla dayalı beslenenlerde pek görülmez.

En çok bulunduğu besinler: Bitki tohumları ve tohumların dış kısımlarında ve embriyolarında yoğundur. Menekşe yaprağı, mersin ağacı ve meyvesi, atkestanesi, yumurta, yerfıstığı, marulda bulunur. Hkerrar Tıbbı nebevi ve islam tıbbında hastalıkları tedavi usül ve kaideleri c.1

Etiketler:

Güvenlik Sorusu ** Zaman sınırı bitmiştir. CAPTCHA yeniden yükleyin.